Wat is World Sleep Day en waarom doet het er toe? 

Door: Rob Henst

Op vrijdag 13 maart (2020) werd World Sleep Day gevierd. Waar komt deze dag waarop slaapgezondheid centraal staat vandaan en waarom is het belangrijk?

World Sleep Day wordt in Nederland en België ook wel 'de internationale dag van de slaap' genoemd. Deze dag vindt jaarlijks op de laatste vrijdag voor de equinox in maart plaats. Bij een equinox staat de zon loodrecht op de evenaar, waardoor de dag en nacht op beide halfronden overal op aarde ongeveer even lang duurt: 12 uur. Op het Noordelijke halfrond duidt dit het begin van de lente aan; de dagen gaan vanaf dit equinox-moment namelijk langer duren. Op het Zuidelijke halfrond duidt deze equinox juist het begin van de herfst aan, en zullen de dagen vanaf dit moment steeds korter gaan duren. Althans, tot de volgende equinox in september. 

World Sleep Day is in 2008 in het leven geroepen door een groep slaaponderzoekers en -artsen die zich later de World Sleep Society zouden noemen. Zij vonden dat er niet voldoende aandacht werd besteed aan slaapstoornissen en de negatieve impact van een slechte slaapgezondheid op de samenleving. De meeste slaapstoornissen, zoals slaapapneu en insomnia, kunnen namelijk worden voorkomen of genezen. Echter zoekt slechts 30% van de personen met slaapproblemen medische hulp. Door slaapgezondheid aan de man te brengen hoopt de World Sleep Society dat er meer onderzoek gedaan kan worden naar de oorzaak en behandeling van slaapstoornissen. De World Sleep Society houdt zich dan ook vooral bezig met het maken en verspreiden van educatieve content en het promoten van lokale en internationale slaap-awareness evenementen. 

Hoe kan jij een steentje bijdragen? 

Praat met anderen over slaap. Vraag bijvoorbeeld jouw partner, collega's of kinderen eens hoe goed (of slecht) zij slapen. Grote kans dat dit tot interessante gesprekken leidt. Als je zelf slaapproblemen ervaart, dan is de internationale dag van de slaap ook een mooi moment of zelf aan de slag te gaan met jouw slaap. Meld je bijvoorbeeld aan bij Habit Talk, en werk 3 maanden lang met een slaapcoach aan jouw slaapgezondheid. 

Test hoe gezond je leeft

Habit Talk is de manier om goede gewoontes aan te leren en te stoppen met slechte gewoontes. Ook als het gaat om slaap.

De eerste stap in het proces is om te meten hoe het met jouw gezondheid is gesteld. Dat kun je nu tijdelijk gratis bij ons doen via de Health Check.

Over de auteur

Rob Henst is co-founder van Habit Talk en promovendus in de slaapwetenschap aan de Universiteit van Kaapstad. Zijn passie is mensen helpen met het verbeteren van slaap- en cardiometabole gezondheid door middel van gedragsverandering.